сряда, 20 август 2008 г.

Ботаническа градина, Бон, Германия

Ботаническата градина в Бон, Германия, която е на университета е без такса за вход. От 10 сутринта и от 14 след обяд има обиколка с лектор за около 2 часа, за която се плаща 2 евро. Тя е на немски.
Площта, която заема не е голяма. Има оранжерии, градински куртивирани растения и много растения, които обикновено са диворастящи.

Може да видите просто ей така жълта тинтява, която има статут на защитено растение. А у нас расте на около 1500 метра надморска височина на склон, за да се отича водата, но да има и добра почва и т.н. И наистина доста трудно може да се намери.



В изкуствения канал ограда може да видите бърдуче, което пък расте по устието на Велека у нас в доста различни от жълата тинтява условия. То също е защитено и рядко срещащо се у нас растение.
Цветя, цъфтящи в планините у нас над 1000 метра може да се видят и в малките градини пред жилищните сгради из целия град.


Всички растения имат надпис с името на латински и немски, от къде произхождат и кога и от къде са донесени в ботаническата градина.
Там може би разбрах, че има две много приличащи си растения - мета секвоя и блатен кипарис.
И че амбровото дърво произхожда от Мексико. От интернет също може да се прочете, но аз за амбровото дърво съм го прочела от интернет, а не съм го запомнила.
И всичко това е в центъра на града и е безплатно.

1 коментар:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.