понеделник, 27 юни 2011 г.

Ремонт за 9,5 милиона в Пазарджик


Центърът на Пазарджик е ремонтиран за над 9,5 милиона лева по пограма за подобряване на физическата среда и ревитализация. Изглежда, че са подменени всички плочки, тротоари и въобще елементи с каменно-бетонов характер в центъра. Вероянто част от тях са били счупени, разместени, въобще дефектирали, но не всички бяха зле. А в резултат на подмяната някъде са изхвърлени големи количества строителни отпадъци, засипвайки селскостопански или горски площи или просто пущинак, но пущинак с почва и плевели, и който може да стане за по-добро нещо. От самата дейност по подмяната също остават строителни материали.

Зелените площи в градската градина бяха използвани за строителна площадка и бяха запълнени с циментово мляко, отрязъци от плочки и т.н. Странно ревитализация значи съживяване, а не ние сега тази трева ще я убием и после ще сложим нова, по-хубава. Не знам защо се забравя факта, че английска морава се прави с трева, поливане всеки ден, косене на 2 седмици и така 200 години. Това за 200-те години е също в условията.

Зелените площи в центъра не се увеличиха след ремонта. Считало се е, че трябва да има развитие и в зелената насока и са засадени дървета. Но зелените площи и преди си имаха дървета, достатъчно за площта и големи дървета. Понеже засаждането е било през период на покой старите дървета са нямали листа и новите дървета са засадени под тях. И така под доста голям чинар може да се видят по 3-4 нови дървета. То така може да се окаже, че и домати може да се гледат в гората. Препоръчвам Ви за нищо на света да не използвате услугите на този които е правил проекта за зелената територия за Вашата зелена територия. Сигурно може да се намери в Интернет.
В зелените площи около площада пред театъра са засадени дървета гинко билоба, метасеквои, кедри, ясени, каталпи, а може да има и други видове. Изборът на метасеквои например е супер, защото те са защитен дървесен вид, но те също са попаднали на тъмно, а понеже са сравнително големи за преместване дори и в период на покой след първото разлистване започнаха да изсъхват. Не, че не могат да се преместват, но при този размер трябва да е с много голяма почвена бала. Така, че и озеленителя/разсадника (които и да е той) не бих Ви препоръчала.

Понеже се интересувам точно от Метасеквои аз имам снимки на всички засадени в този регион. Защото напоследък, вероятно за да не се създава лошо впечатление, ако дърветата не се прихванат, просто се премахват и в повечето случаи не се заменят, особено пък със същия вид.
И така, АЗ, като някой от някъде си, с незначително за решаващите мнение, не одобрявам такъв вид ремонт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.