събота, 30 ноември 2013 г.

Wildflower Wednesday, Ноември

Вече е ноември. Почти няма цъфтящи цветя, още повече диви и то в домашните градини.
Но открих, че красивият минзухар може да се отгледа и в саксия.
После открих и минзухар в околността, взех си, но дали ще има у нас ще се разбере догодина.
На същото място видях и други диви цветя. Те са видове дебелец.

гъби
По това време може да се появят гъби. Тези са в една обществена градинка, но почвата сигурно е от гората.

Вижте и други участници в Wildflower Wednesday през ноември.

3 коментара:

  1. Виолетовият минзухар е Crocus pallasii. От шафрановата група. Има и с бели цветове. Другият есенен минзухар, който може да срещнете в България е Crocus pulchellus - красив минзухар - светло син и бял,. Дивата гладиола, която видях в блога е Gladiolus imbricatus - покривоцветно петльово перо. Прекрасна е. Радвам се, че и Вие харесвате дивите растения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Вие сигурен ли сте, че на снимката е Crocus pallasii? Снимката е правена в Родопите, около Перущица. Според иден диск на флората в България в този регион е разпространен Crocus pulchellus, а не Crocus pallasii. Аз не съм специалист. Не мога да го позная по снимки. По естествено местообитание е по-сигурно.

      Изтриване
  2. Абсолютно. Прашниците са жълти, а при Pulchellus - бели. Отглеждам го и го размножавам от много години. Изходните семена и луковици са от Чирпанските възвишения и Бесапарските ридове. Размножава се практически само със семена. Виждал съм и имам бял вариетет, но засега не успявам да го развъдя. http://wildbeautybg.com/img/2013/1/30/304826_PA200021.JPG - Crocus pulchellus, http://wildbeautybg.com/img/2013/1/30/304011_PB200005.JPG - Crocus pallasii от моята колекция.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.