четвъртък, 17 септември 2015 г.

Бегония - произход, описание, отглеждане

Произход

Бегониите произхождат от тропичните и субтропични райони на Америка, Африка и Азия. Заради ефектните си цветове и листа отдавна са култивирани и се отглеждат и в други региони. Те не са любители на студовете и в умерения климат се отглеждат като едногодишни растения в градината или като стайни растения.
В групата на бегониите има над 1000 видове. Наименованието им е от името на Мишел Бегон, който е губернатор на Хаити. За първи път бегонията е представена в Англия през 1777 година.

Описание

Бегониите имат сърцевидно, асиметрично очертание на листата, схематично представено на картинката.
Стъблата и дръжките им са дебели и месести.
Бегониите имат еднополови цветове като женските са прости и имат близалце, а мъжките са големи, богати и кичести и имат тичинки. Двата вида цветове се срещат и в едно съцветие. Поради тази причина някои от видовете бегонии с по-пищни цветове са известни с името "дама и кавалер".
мъжки и женски цвят, жълта гудкова бегония









Отглеждане

Бегонията не обича влажна почва и не понася пръскане на листата. При преовлажняване хваща мана по листата. Все пак не е любител и на засушаването, тъй като има голяма листна маса и листата и частично изсъхват покрая.
Растенията, които са главно за цвят, цъфтят много продължително и обилно.

Размножаването обикновено е с резници - листни или стъблени; с грудки, за тези които образуват такива; много рядко със семена.

Причини бегонията да не цъфти

Зимната не цъфти, ако не е била на хладно и тъмно през лятото
Стъбловидна, стволова бегония не харесва да се върти саксията спрямо осветлението, не харесва студения период - продължава да цъфти, докато има вързани цветове от топлия период и може да не върже нови цветове за пролетта
Стелеща се и рекс бегонии - не се отглеждат заради цветовете, а заради листата. цъфтят през май, ако въобще цъфтят
Градинска бегония - цъфти през лятото може дори на пряка слънчева светлина, като саксийна се изрязва почти до дъно и през пролетта излиза наново
Грудкова - ако изкара през пролетта и не хване мана и да умре от липса на листа общо взето цъфти, може и почти през цялото лято
Цъфтящите растения изискват по-големи грижи. Най-добре изглеждат във втория период на цъфтене. След третия могат да изглеждат и доста обезформени и растроени. Винаги трябва да си имате ново растение с една година по-малко, за да продължи да Ви радва. Тези като грудковата бегония, които започват от ново всяка година са "по-благодарни" и по-лесни за отглеждане.

Но три годишния период важи и за много от многогодишните растения в градината. Например ягодите раждат добре също до третата година и после се налага да се подновяват.

Статията е от сайта ми в hit.bg, който беше закрит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.